Είναι με μεγάλη μας τιμή που υποδεχθήκαμε στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Virginijus Sinkevičius. Τόσο η επίσκεψή του όσο και γενικότερα η αφοσίωσή του στη προστασία και διασφάλιση του περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια είναι πολύ σημαντική για την επίτευξη των κοινών μας στόχων σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία, αλλά και την κλιματική ουδετερότητα.
Κατά τη συνάντηση με τον Επίτροπο εστιάσαμε σε ζητήματα που αφορούν κυρίως στις τρέχουσες νομοθετικές εφαρμογές και τα βήματά μας προς την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών αποβλήτων –τομείς, στους οποίους η συνεργασία και καθοδήγηση του γραφείου του Επιτρόπου είναι απαραίτητη προς την επίτευξη των ευρωπαϊκών, αλλά και των εθνικών μας στόχων.
Η εφαρμογή των οδηγιών μας για τη διαχείριση των αποβλήτων παραμένει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Κύπρο, δεδομένης της υψηλής παραγωγής αποβλήτων και των χαμηλών ποσοστών ανακύκλωσης. Όπως έχω ενημερώσει τον Επίτροπο, εργαζόμαστε εντατικά για την υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων 2022-2028. Είναι γεγονός ότι έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε μέχρι να πλησιάσουμε τους ευρωπαϊκούς στόχους, που είναι και στόχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γι’ αυτό ζητήσαμε από τον Επίτροπο να μας κάνει κοινωνούς με καλές πρακτικές που έχει ήδη εντοπίσει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η προσπάθειά μας.
Όπως ήταν φυσικό, με τον Επίτροπο μιλήσαμε και για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν εκ μέρους της Κύπρου, οι οποίες είναι:
1. Η ολοκλήρωση των Διαταγμάτων για τη διαχείριση των περιοχών Natura 2000 όσο πιο σύντομα γίνεται, με την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση.
2. H επόμενη εκκρεμότητα είναι η βελτίωση των διαδικασιών σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση έργων, που ενδέχεται να επηρεάζουν περιοχές Natura 2000, με βάση το νόμο για τη φύση.
3. Η τρίτη εκκρεμότητα αφορά στην επάρκεια του Δικτύου Natura 2000.
Όπως έχουμε ενημερώσει και τον Επίτροπο, σε ό,τι αφορά στον καθορισμό των ειδικών στόχων διατήρησης και των μέτρων διατήρησης για τις Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (ΕΖΔ), εργαζόμαστε αδιάκοπα για την εντατικοποίηση της διαδικασίας καθορισμού των ειδικών στόχων διατήρησης και την ετοιμασία του απαραίτητου νομοθετικού πλαισίου, με σκοπό την επίτευξη συμμόρφωσης με την οδηγία το συντομότερο δυνατό.
Ξεκαθάρισα στον Επίτροπο ότι η πολιτική βούληση για να τερματίσουν οι όποιες εκκρεμότητες έχουμε, αλλά και για να βελτιώσουμε τις διαδικασίες αξιολόγησης έργων που εμπίπτουν σε δέουσα εκτίμηση, είναι δεδομένη. Όπως τον ενημέρωσα, έδωσα ήδη οδηγίες να γίνουν εκείνες οι αλλαγές που χρειάζεται, ώστε εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος να ολοκληρωθούν και να κλείσουν όλες μας οι εκκρεμότητες.
Η ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων δεν γίνεται λόγω των παραβάσεων, αλλά επειδή είναι ύψιστη προτεραιότητα για μάς η προστασία του περιβάλλοντος και η διασφάλιση της ισορροπίας ανάμεσα στην προστασία του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης. Εξάλλου, όπως πολλές φορές δήλωσα, καμία ανάπτυξη δεν μπορεί να θεωρείται ανάπτυξη αν δεν είναι πλήρως εναρμονισμένη με την προστασία του περιβάλλοντος.
Κύριε Επίτροπε,
Οι προκλήσεις που έχουμε ενώπιόν μας είναι μεγάλες, προκειμένου να φτάσουμε στο επιθυμητό για όλους μας επίπεδο αποτελεσματικότητας και ποιότητας. Η υποστήριξή σας είναι πολύ σημαντική για την ευθυγράμμιση των εθνικών μας πρωτοβουλιών με τις ευρύτερες πολιτικές και οδηγίες της ΕΕ.
Διαβεβαιώνουμε πως είμαστε προσηλωμένοι στην υλοποίηση όλων των αναγκαίων διορθωτικών ενεργειών για την προστασία και τη διατήρηση του περιβάλλοντος. Αυτό, εξάλλου, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και του Προγράμματος Διακυβέρνησης.
Είμαστε βέβαιοι ότι μαζί μπορούμε να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους που θέτει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για την Κύπρο, την ΕΕ, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη μας.